Blog: Wat kunnen teams van bijen leren?

Wat kunnen teams van bijen leren? We vragen het aan Denise Kieboom, trainer & coach bij Experto Consulting.

Denise, allereerst: wat heb jij met bijen?

“Ik wilde graag iets anders doen in mijn vrije tijd, uit mijn comfortzone. Ik ben toen een cursus tot imker gaan volgen. In eerste instantie leek het me leuk om honing te slingeren. Inmiddels ben ik gefascineerd geraakt door bijen. Als imker heb je eigenlijk niks te zeggen, je pleegt een interventie.”

Op welke manier kun je de vergelijking maken tussen mens en bij?

“Een bijenvolk kan enorm goed communiceren. Ze doen dit door bijvoorbeeld met dansjes op de raat, ook gebruiken ze feromonen om signalen af te geven. Deze communicatie is heel belangrijk om als volk/systeem te kunnen overleven. Eigenlijk hoe wij mensen dat ook nodig hebben.”

Wat kunnen wij leren van bijen?

“Een bij is heel flexibel en multifunctioneel. Wat nodig is gebeurt. Als een bij niet meer nodig is voor taak 1 dan gaat hij verder in taak 2. Taken zijn heel helder in een bijenvolk. Ook is de interne communicatie zo goed dat er geen onduidelijkheid is. Het is een geoliede machine waarbij alles draait om het grote geheel. Bijen zijn heel beschermend en doen alles om het volk te beschermen. Ze zijn heel collegiaal. In veel teams kunnen we van deze heldere taken en duidelijke communicatie veel leren.”

Even voor onze nieuwsgierigheid: hoeveel bijen heb jij zelf?

“Mijn volk is nog steeds aan het groeien en gaat nu richting de 50.000 bijen.”

Dat is nog eens een team! Bedankt Denise voor deze mooie lessen. Kunnen organisaties jou ook inzetten als een soort imker in een team.

”(lacht) Zeker kan ik dat; net als bij bijen stap ik er even in en uit, het team gaat zich resetten en kan op een andere, effectievere manier verder. “