Blog: Denise Kieboom over kernwaarden sessies

We gaan in gesprek met Denise Kieboom over een van haar opdrachten.

Kun je iets vertellen over je laatste opdracht vanuit Experto Consulting?

Kortgeleden heb ik voor een opdrachtgever samen met een Experto collega kernwaarden sessies voor een aantal teams begeleid. Dit was een onderdeel van een grotere opdracht om de afspraken in de samenwerking met elkaar opnieuw te bekrachtigen. De teams gingen met elkaar in gesprek en hebben gezamenlijke kernwaarden besproken en vertaald naar concrete betekenissen. Mijn rol was die van procesbegeleider.

Mensen vinden kernwaarden vaak vanzelfsprekend ‘Hoezo, we zijn toch gewoon betrouwbaar? ‘ ( of: open, dienstverlenend, empathisch etc.) Als het gesprek erover volgt en je haalt praktijkvoorbeelden aan, dan krijgen die begrippen ineens veel meer lading.

Wat is de meerwaarde van dit soort sessies voor organisaties?

Gemeenschappelijke kernwaarden zeggen over een organisatie wie ze is, wat ze belangrijk vindt en hoe ze het doet. Die kernwaarden gaan natuurlijk pas echt leven als werknemers hier zelf betekenis aan kunnen geven in hun werk; in hun dagelijks handelen. Deze sessies dragen bij aan meer bewustwording over het belang van die waarden en vooral het uitdragen hiervan.

Wat vind jij zo leuk aan het begeleiden van medewerkers?

Mensen zijn allemaal verschillend. Ieder ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Dat maakt het werken van mensen voor mij zo leuk en boeiend.

Hoe blikt de opdrachtgever terug op deze samenwerking?

“Ik heb aan twee bijeenkomsten deelgenomen met Denise als procesbegeleider. De samenwerking met haar heb ik ervaren als zeer prettig en erg goed; Ik vond het trouwens erg fijn dat we van tevoren de aanpak en rollen goed hadden afgestemd, want daardoor liep de uitvoering gewoon gesmeerd.

Als procesbegeleider gaf ze voldoende ruimte aan het proces, maar wist ze wel op de juiste momenten te interveniëren. Dat was goed in balans vond ik.”

Wat een mooie opdracht. Veel dank aan onze opdrachtgever en natuurlijk Denise voor haar inzet.

Ook interesse in een traject of sessies? Neem contact op met Elvira Claassen